Skapa grupper

Genom att skapa kurser och klasser kan man ha en översikt av sina elever/studenter som går i samma klass/kurs och kan därmed starta prov mot just den gruppen (ett alternativ till prov ID).

Skapa en grupp

För att skapa en grupp som du sedan kan använda när du aktiverar ett prov går du först in under Grupper i den vänstra menyn (se figur 1).

Figur 1

Klicka sedan på Skapa klass (se figur 2) uppe i det högra hörnet och ange namnet på klassen och tryck på Skapa (se figur 3).

Figur 2

Figur 3

Välj sedan om du vill Ändra klassens namn, Arkivera klass eller Lägg till elever... (se figur 4).

Figur 4

Du kan välja att enbart lägga till en elev/student i en klass eller lägga till flera elever/studenter samtidigt (se nedan under Kopiera från kalkylark). Ange elevens/studentens studentkod och fullständiga namn och klicka sedan på Lägg till elev (se figur 5). När du gjort detta, gå sedan vidare till Skapa en kurs.

Figur 5

Klistra in från kalkylark

1. Kopiera från kalkylark

Kalkylarket måste vara formaterat så att studentkoden är i den första kolumnen, sedan ska elevens fullständiga namn vara i den andra kolumnen (se figur 6).

OBS! Om eleverna inte finns i DigiExam sedan tidigare kommer de sorteras efter hur de läggs in från kalkylarket. Om du vanligtvis sorterar eleverna på efternamn ska du i kolumnen med namn skriva efternamn först, exempelvis:

Studentkod:      Namn:
st2005              Johansson Johan
st2003              Larsson Lars
st2004              Robinsson Robin

Om eleverna redan finns i DigiExam så kommer de automatiskt sorteras i den ordning som de lades till med när deras konton skapades, då kommer alltså inte den ordning du väljer i kalkylarket att spela någon roll.

För att kopiera eleverna, markera alla studentkoder och namn, högerklicka och tryck sedan kopiera.

Figur 6

2. Klistra in eleverna i DigiExam

För att klistra in eleverna i DigiExam, högerklicka i rutan Klistra in från kalkylark och välj Klistra in (se figur 7).

Figur 7

3. Granska och lägg till eleverna

Läs igenom listan för att bekräfta att eleverna får rätt studentkod och namn, sedan klickar du på knappen Lägg till elever för att de ska läggas till i klassen (se figur 8).

Figur 8

Skapa en kurs

Nu när du har en klass så behöver du också skapa en kurs att koppla klassen till. För att skapa en kurs trycker du på Skapa ämne (kurs) i fliken Grupper som du hittar i menyn till vänster (se figur 9).

Figur 9

När kursen är skapad så kan du lägga in en eller flera av dina klasser i kursen genom att klicka och dra klasserna (se figur 10). Efter det kommer klassen dyka upp i listan när du startar ett prov med en grupp.

OBS! Eleverna kommer inte åt provet om de anger fel inloggningsuppgifter, då de antagligen inte kommer att vara kopplade till gruppen.

Figure 10