Följ

Tidszoner vid planerade prov

När du schemalägger ett planerat prov så är det de lokala tidszonsinställningarna på din dator som kommer följa med i det planerade prov/tentatillfället. I de flesta fall så ställer datorer om tidzonsinställnignarna automatiskt, men det är inte alltid det fungerar. Var därför noga med att kontrollera vilka tidszonsinställningar du har på din dator innan du planerar ett prov/tenta så att det inte startar en annan tid än du tänkt dig.

Tiden som visas för de elever/studenter som startar ett prov/tenta i Digiexam kommer konverteras till tiden för den tidszonen som eleven/studenten har inställd på sin dator.

I exemplen nedan visas tiderna efter UTC-standarden som du hittar mer information om genom att klicka här.

Exempel 1:

En lärare som befinner sig i Stockholm, har UTC+1 inställt på sin dator och skapar ett planerat prov som ställs in för att starta till 14:00 samma dag. 

En av eleverna är från Japan men befinner sig i Sverige och ska skriva provet, eleven har glömt att ändra tidszoninställningar till svensk tid på sin dator och har fortfarande de japanska tidszonsinställningarna påslagna vilket innebär UTC+9, så för denna elev kommer det stå att provet startar 22:00 även om eleven befinner sig i Sverige.

Eftersom provet är planerat till att starta 14:00 UTC+1 så kommer eleven kunna starta provet 14:00 UTC+1 även om det står att provet inte startar fören 22:00 i elevens Digiexam-klient.

Om eleven hade befunnit sig i Japan så hade eleven behövt starta provet 22:00 japansk tid (UTC +9).

Exempel 2:

En lärare befinner sig på konferens i New York, USA, har UTC-5 inställt på sin dator och skapar ett planerat prov som ställs in för att starta till 12:00, 5 dagar fram i tiden. När provet ska skrivas är läraren tillbaka i Sverige för att övervaka provtillfället.

Alla elever har svenska tidszonsinställningar på sina datorer vilket innebär att när eleverna försöker starta provet kl 12:00 UTC+1 så kommer det stå i Digiexam-klienten att provet inte startar fören 18:00 eftersom klockan inte är 12:00 UTC-5 ännu, i New York är klockan 06:00.

Läraren behöver i detta fall gå in i prov/tentatillfället och manuellt starta igång det för att eleverna/studenterna inte ska behöva vänta till 6 timmar för att få börja skriva.

 

Var denna artikel till hjälp?
0 av 0 tyckte detta var till hjälp

Kommentarer