Talsyntes

Följande versioner av DigiExam stödjer talsyntes:

• Mac klient: 11.1.1 och senare
  • iPad klient: 11.1.0 och senare

Följande operativsystem har stöd för:

• MacOS/iPad har stöd för följande språk:
    Engelska (US och GB)Svenska, Franska (FR och CA), Spanska, Tyska, Hebreiska och Isländska.

• Mac har även stöd för olika röster, se Tillägg av röster.

Talsyntes: Inställningar för talsyntes är detsamma som för stavningskontroll vid skapande av prov. Här är en guide som beskriver hur stavningskontroll fungerar: Hur tillåter jag mina elever att använda stavningskontroll.

Skapa prov med talsyntes

Förinställt för Tillåt talsyntes för är Enbart utvalda elever i menyn (se figur 1).

Figur 1

Endast utvalda elever

Tillåt talsyntes för en enskild elev/student genom att:

1. Gå till Elever i vänstermenyn.
  2. Hitta och klicka på eleven/studenten
  3. Under Tillgänglighetsinställningar, klicka i Tillåt talsyntes för den här eleven och Spara.

Alla elever

Talsyntes tillåts för alla elever/studenter, oavsett deras egna inställningar.

Inga elever

Inga elever tillåts använda talsyntes, oavsett deras egna inställningar.

Klienten

Chromebook:

• Kiosk mode (nedlåst läge):
    För svensk talsyntes, används funktionen Avancerad läsare i prov som genomförs i Kiosk-läge (nedlåst läge). Klicka här för att komma till guiden Avancerad läsare i DigiExam.

•  Användarnivå/inloggat läge (ej nedlåst läge):
    Elever/studenter kan gå in i inställningarna och lägga till det önskade språket enligt önskemål bland alla talsynteser som följer med ChromeOS som standard, t.ex. svenska.

För att se det från elever/studenters perspektiv i DigiExam-klienten, veta hur talsyntes används i klienten samt hur man lägger till röster och språk, klicka här för att komma till guiden Talsyntes - Elever/Studenter.