Talsyntes Mac/iPad

Komma igång med talsyntes

Följande versioner av DigiExam stödjer talsyntes:

• Mac klient: 11.1.1 och senare
  • iPad klient: 11.1.0 och senare

Följande operativsystem har stöd för:

• MacOS/iPad har stöd för följande språk: Engelska, Svenska, Franska, Spanska, Tyska.

• Mac har även stöd för olika röster, se "Tillägg av röster"

Inställningar för talsyntes är detsamma som för stavningskontroll vid skapande av prov.

Här är en guide som beskriver hur stavningskontroll fungerar: Hur tillåter jag mina elever att använda stavningskontroll

Skapa prov med talsyntes

Förinställt för talsyntes är "Enbart utvalda elever" i rullmenyn "Tillåt talsyntes för"

Talsyntes_SV_fig_2.pngFigur 1

För att tillåta talsyntes för samtliga elever anges "Alla elever"

Tillåt talsyntes för en enskild elev genom att gå till "Elever" i vänstermenyn.

Hitta eleven, klicka i “Tillåt talsyntes för den här eleven” under Tillgänglighetsinställningar och spara.

I en provsituation där du inte vill tillåta talsyntes anges "Inga elever"

Klienten

För elever som har tillgång till talsyntes finns det några nyheter.

I det övre vänstra hörnet bredvid inställningar så finns det nu en talande figur (se Figur 2). Trycker man på den när en text är markerad så kommer texten bli uppläst av den valda rösten. Detta fungerar också på PDF-dokument och webbsidor.

Selected_TTS_example.pngFigur 2

Det förinställda språket är Engelska. Det går att ändra genom att gå in på inställningar och ändra till Svenska (Förinstallerade rösten på Svenska är Alva för Mac/iPad)

Figur 3

Det finns också möjlighet att få en långsammare röst genom att dra slidern mot sköldpaddan och snabbare genom att dra mot haren.
Genom att använda kortkommandot [Alt] + [A] läses markerad text upp.

Tilläg av röster och språk

Mac
1. Du öppnar Systeminställningar genom att klicka på symbolen för Systeminställningar  i Dock eller genom att välja Apple-menyn > Systeminställningar.
2. Klicka på Hjälpmedel.

3. Sedan går du in på fliken Tal.

4. Klicka på popupmenyn Systemröst och välj Anpassa.

5. Klicka i rutan på de rösterna du vill lägga till.
Du kan även söka efter en röst genom att skriva dess namn, land eller språk i sökfältet.
Du kan också provlyssna på en röst genom att välja den och klicka på Spela upp.
När du har valt vilka röster du vill ladda ner så trycker du på OK och det kommer påbörjas en nerladdning ner rösterna.

Så nästa gång DigiExam startas så kommer det gå att använda de nerladdade rösterna. (Engelska dialekter fungerar inte i DigiExam som: Indisk engelska, Australiensisk, Welsh, osv.)