Följ

Talsyntes - Elever/Studenter

Talsyntes

Gå till: Tilläg av röster och språk

I det övre vänstra hörnet vid inställningar så finns nu en talande figur om du har tillgång till talsyntes (se Figur 1). Trycker man på den när man har en text markerad så kommer texten bli uppläst. Detta fungerar också på PDF dokument och webbsidor.

 

Selected_TTS_example.pngFigur 1

Det förinställda språket är Engelska. Det går att ändra genom att gå in på inställningar och ändra till Svenska (*Alva på Mac/iPad och Bengt på Windows)
(*Finns bara offciellt stöd för Engelska på Chromebook, ytterligare språk är ej testade pga bristande support från Chromebook)
 
TTS_Settings_screen_SV.png
Figur 2
 
Det finns också möjlighet att få en långsammare röst genom att dra slidern mot sköldpaddan och snabbare om man drar mot haren.
Genom att använda kortkommandot [Alt] + [A] läses markerad text upp. För att använda en annan röst så väljer du den du vill använda och trycker "Save".
 
 

Tilläg av röster och språk

Mac
1. Du öppnar Systeminställningar genom att klicka på symbolen för Systeminställningar  i Dock eller genom att välja Apple-menyn > Systeminställningar.

1._ab.png

2. Klicka på Hjälpmedel.

2..png

3. Sedan går du in på fliken Tal.

3..png

4. Klicka på popupmenyn Systemröst och välj Anpassa. 

4..png

5. Klicka i rutan på de rösterna du vill lägga till. 
Du kan även söka efter en röst genom att skriva dess namn, land eller språk i sökfältet.
Du kan också provlyssna på en röst genom att välja den och klicka på Spela upp.
När du har valt vilka röster du vill ladda ner så trycker du på OK och det kommer påbörjas en nerladdning ner rösterna. 

5..png

Så nästa gång DigiExam startas så kommer det gå att använda de nerladdade rösterna. (Engelska dialekter fungerar inte i DigiExam som: Indisk engelska, Australiensisk, Welsh, osv.)
 

 Windows

Hur man lägger till Windows röster: https://support.office.com/sv-se/article/ladda-ned-r%C3%B6ster-f%C3%B6r-detaljerad-l%C3%A4sare-l%C3%A4sl%C3%A4ge-och-l%C3%A4s-upp-4c83a8d8-7486-42f7-8e46-2b0fdf753130

För flera röster så kan ni följa guiden nedan.

Gå in på denna länk: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=27225. Där trycker du på "Download" och väljer 86x (32-bit) versionen, sedan trycker du "Next" och den laddas ner. När den laddat klart kör du filen och installerar. Denna fil krävs för att nerladdade röster ska fungera i DigiExam.

Sedan kan man välja vilka röster/språk man vill ladda ner genom denna länk: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=27224. Där går du också in på "Download" och letar upp de språk du vill ladda ner. Det är viktigt att man väljer de filer som är MSSpeech_TTS och inte MSSpeech_SR.

När du laddat ner de röster/språk du vill ha så kör du filen/filerna och installerar. Sen kan du använda dem nästa gång du startar DigiExam.
 

Chromebook

Det finns bara offciellt stöd för Engelska på Chromebook, ytterligare språk kan läggas till via Googles administratörskonsol av en ansvarig om du använder en centralt hanterad Chromebook. 

Var denna artikel till hjälp?
0 av 0 tyckte detta var till hjälp
Har du fler frågor? Skicka en förfrågan

Kommentarer