Följ

Talsyntes - Elever/Studenter

Talsyntes fungerar på frågorna i provet, den text som eleven skrivit och rena PDF-länkar (länkar som slutar med .pdf). Detta inkluderar inte länkar till PDF-filer på Google Drive eller andra molntjänster.

OBS! Om en elev/student använder sig av hörlurar (trådade eller trådlösa) så behöver dessa vara inkopplade innan provet/tentan startat för att det ska fungera under provets/tentans gång.

 


 
Användning av talsyntes

I det övre vänstra hörnet vid inställningar så finns en talande figur om du har tillgång till talsyntes (figur 1). Trycker man på den när man har en text markerad så kommer texten bli uppläst. Detta fungerar också på PDF-dokument och webbsidor. 

 

Talsyntes__1_.png
Figur 1

 


Det förinställda språket är Engelska. Det går att ändra genom
 att gå in på inställningar och ändra till Svenska (*Alva på Mac/iPad och Bengt på Windows)
(*Finns bara officiellt stöd för Engelska på Chromebook, ytterligare språk är ej testade pga bristande support från Chromebook)
 
Talsyntes__2_.png
Figur 2
 
Det finns också möjlighet att få en långsammare röst genom att dra slidern mot sköldpaddan och snabbare om man drar mot haren. Genom att använda kortkommandot [Alt] + [A] läses markerad text upp. För att använda en annan röst så väljer du den du vill använda och trycker Save.
 

 

Tilläg av röster och språk

Mac

1. Öppna Systeminställningar Talsyntes__3_.png i Dock eller genom att välja Apple-menyn > Systeminställningar.

Talsyntes__4_.png

 

2. Klicka på Hjälpmedel.

Talsyntes__5_.png

 

3. Sedan går du in på fliken Tal.

Talsyntes__6_.png


4. Klicka på popupmenyn Systemröst och välj Anpassa
Talsyntes__7_.png

5. Klicka i rutan på de rösterna du vill lägga till. Du kan även söka efter en röst genom att skriva dess namn, land eller språk i sökfältet. Du kan också provlyssna på en röst genom att välja den och klicka på Spela upp. När du har valt vilka röster du vill ladda ner så trycker du på OK och det kommer påbörjas en nerladdning ner rösterna. 

Talsyntes__8_.png


Nästa gång Digiexam startas kommer det gå att använda de nedladdade rösterna. (Engelska dialekter som Indisk engelska, Australiensisk, Welsh osv. fungerar inte i Digiexam).

 


Windows

Länk till guide: Ladda ned röster.

För att hämta flera röster så kan ni följa guiden nedan.

  1. Öppna denna länk.
  2. Klicka på Download och välj 86x (32-bit) versionen
  3. Klicka på Next och då ska filen laddas ned.
  4. När den laddat klart kör du filen och installerar (denna fil krävs för att nerladdade röster ska fungera i Digiexam).

Sedan kan man välja vilka röster/språk man vill ladda ner genom att:

  1. Öppna denna länk.
  2. Klicka på Download och letar upp de språk du vill ladda ner. (OBS! Det är viktigt att man väljer de filer som är MSSpeech_TTS och inte MSSpeech_SR.
När du laddat ner de röster/språk du vill ha så kör du filen/filerna och installerar. Nästa gång du startar Digiexam kan du använda de installerade språken.
 


Chromebook

Det finns bara officiellt stöd för Engelska på Chromebook i nedlåst läge (kiosk mode). Ytterligare språk kan läggas till via Googles administratörskonsol av en ansvarig om du använder en centralt hanterad Chromebook. Se vår guide här.


Var denna artikel till hjälp?
0 av 0 tyckte detta var till hjälp

Kommentarer