Talsyntes - Elever/Studenter

Talsyntes

Gå till: Tilläg av röster och språk

I det övre vänstra hörnet vid inställningar så finns nu en talande figur om du har tillgång till talsyntes (se Figur 1). Trycker man på den när man har en text markerad så kommer texten bli uppläst. Detta fungerar också på PDF dokument och webbsidor.

Selected_TTS_example.pngFigur 1

Det förinställda språket är Engelska. Det går att ändra genom att gå in på inställningar och ändra till Svenska (*Alva på Mac/iPad och Bengt på Windows)
(*Finns bara offciellt stöd för Engelska på Chromebook, ytterligare språk är ej testade pga bristande support från Chromebook)

Figur 2

Det finns också möjlighet att få en långsammare röst genom att dra slidern mot sköldpaddan och snabbare om man drar mot haren.
Genom att använda kortkommandot [Alt] + [A] läses markerad text upp. För att använda en annan röst så väljer du den du vill använda och trycker "Save".

Tilläg av röster och språk

Mac
Du öppnar Systeminställningar genom att klicka på symbolen för Systeminställningar  i Dock eller genom att välja Apple-menyn > Systeminställningar, klicka på Hjälpmedel och sedan på Tal.
Klicka på popupmenyn Systemröst och välj Anpassa, markera kryssrutan bredvid de röster du vill lägga till.
Du kan söka efter en röst genom att skriva dess namn, land eller språk i sökfältet.
Provlyssna på en röst genom att välja den och sedan klicka på Spela upp.
När du har valt vilka röster du vill ladda ner så klicka OK och den kommer börja ladda ner rösterna.
Nästa gång DigiExam startas så kommer det gå att använda de nerladdade rösterna. (Engelska dialekter fungerar inte i DigiExam som: Indisk engelska, Australiensisk, Welsh, osv.)

Windows

Gå in på denna länk: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=27225. Där trycker du på "Download" och väljer 86x (32-bit) versionen, sedan trycker du "Next" och den laddas ner. När den laddat klart kör du filen och installerar. Denna fil krävs för att nerladdade röster ska fungera i DigiExam.

Sedan kan man välja vilka röster/språk man vill ladda ner genom denna länk: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=27224. Där går du också in på "Download" och letar upp de språk du vill ladda ner. Det är viktigt att man väljer de filer som är MSSpeech_TTS och inte MSSpeech_SR.

När du laddat ner de röster/språk du vill ha så kör du filen/filerna och installerar. Sen kan du använda dem nästa gång du startar DigiExam.

Chromebook

Det finns bara offciellt stöd för Engelska på Chromebook, ytterligare språk är ej testade pga bristande support från Chromebook. Om du installerar en ny röst eller språk så kan vi inte garantera att den fungerar.