Skriva Nationellt prov med DigiExam

Har du inte installerat DigiExam-klienten ännu? Klicka här för att komma till våra installationsmanualer.

Det är i DigiExam-klienten du som elev genomför ett prov, dina svar sparas kontinuerligt både lokalt på din dator och på DigiExams servrar.

Öppna DigiExam-klienten, fyll i dina uppgifter och tryck på "Spara" (se figur 1).

• Region: välj "Europa" om din skola är belägen i Sverige
  • Språk: Välj språk i klienten
  • Studentkod: ditt användarID som bestäms av din skola fråga din lärare vilken
  • studentkod du ska använda om du är osäker
  • Förnamn: Ditt förnamn
  • Efternamn: Ditt efternamn
  • E-postadress din e-postadress på skolan
  • Bekräfta e-postadress: fyll i din e-postadress igen
  • Kom i håg mig: bocka i den här rutan om du vill spara de uppgifter du fyllt i

Figur 1

Det finns två sätt att starta prov i DigiExam, med Prov-ID eller genom att provet kopplats till en specifik grupp.

Prov som planerats för en grupp

Vid ett planerat prov behöver du endast fylla i dina uppgifter för att automatiskt hitta provet. Om inget har dykt upp när du startar DigiExam-klienten kan du trycka på knappen "Uppdatera provlista" (se nästan längst upp till vänster i figur 2) för att uppdatera klienten. Om inte det fungerar, kontrollera med din lärare att du angett samma uppgifter som läraren angett i gruppen.

Prov/tenta med Prov-ID

Vid prov/tenta som startas med ett prov ID så får du ett prov ID från din lärare/tentamensvakt som du fyller i under rubriken "Prov-ID", klicka sedan på knappen "Sök prov" (se figur 2) för att hitta och kunna starta provet/tentan.

Figur 2

Starta prov/tenta

Välj det prov eller den tenta du vill skriva under rubriken "Välj prov" (se figur 3).
Starta sedan provet/tentan genom att trycka på knappen "Starta prov" under rubriken "Provdetaljer" (se figur 3).

Figur 3

När du klickar på "Starta prov" dyker det upp en ruta där du får bekräfta att du vill starta provet. Klicka på knappen "Starta prov" (se figur 4) för att starta provet eller på "Avbryt" (se figur 4) för att återgå till att välja prov.

Figur 3

När du startat provet kommer du in i provvyn där du hittar de frågor som ska besvaras. Nedan finns en beskrivning av provvyn som du hittar i figur 4:

1. Inställningar, ändra inmatningsspråk och röst
  2. Talsyntes, spela upp markerad text
  3. Dina angivna uppgifter
  4. Klocka och Timer om provet aktiverats med tidsgräns
  5. Antal besvarade frågor
  6. "Lämna in"-knappen används för att lämna in provet
  7. Batteriprocent/batterindikator

Figur 4

Exempel på hur en fritextfråga kan se ut (se figur 5)

Figur 5

Inlämning

När du skrivit klart ditt prov eller då provtiden är ute så trycker du på "Lämna in"-knappen längst upp till höger i provvyn för att lämna in.

Du får då frågan om du verkligen vill lämna in (se figur 6). Du får frågan som en säkerhetskontroll för att du inte ska råka lämna in av misstag.

Klicka på "Lämna in prov"-knappen i båda rutorna för att lämna in ditt prov/tenta.

Figur 6

Efter att du lämnat in provet får du detta bekräftat genom en ruta där det står "Prov inlämnat" detta betyder att provet/tentan är inlämnad (se figur 7).

Figur 7

Om du av någon anledning inte har nätverksuppkoppling vid inlämning kan din lärare lämna in ditt svar offline med hjälp av ett speciellt USB-minne. Följ instruktionen på skärmen. (se figur 8).