Fjärrövervakning

Fjärrövervakning är en integrerad tjänst i DigiExam som ger en ännu högre pålitlighet vid prov/tentor på distans.

Skolan eller organisationen väljer vilka funktioner av Fjärrövervakning som ska vara aktiva vid ett prov eller en tenta. Beroende på vilka inställningar som används kommer olika data behandlas av DigiExam. Möjligheten att konfigurera sina egna inställningar vid Fjärrövervakning finns där för att möta de databehandlingskrav som skolan eller organisationen har.

Vad innebär Fjärrövervakning i ett prov/tenta?

Tjänsten är ett verktyg för automatisk övervakning av ett pågående prov/tenta i DigiExam-klienten. Genom delning av skärm, webbkamera och mikrofon kan provet/tentan övervakas med ett mycket högre mått av säkerhet.

Provet/Tentan kan övervakas under tiden av en lärare eller provvakt och allt spelas samtidigt in med notiser om avvikande händelser. Tillsammans med andra verktyg för analys genereras en detaljerad rapport av det fjärrövervakade provet/tentan.

Om inställningen är aktiv, genomför DigiExam en kontroll av utrustning där en verifiering sker att webbkamera, mikrofon och skärminspelning är aktiverade.

Vad gör jag om min "Kontroll av utrustning" misslyckas?

Du behöver tillåta att webbkamera, mikrofon och skärminspelning används under provet/tentan. Om din kontroll misslyckas behöver du ge DigiExam tillgång på din enhet.

Tillgång ges vanligtvis i Inställningar eller Systeminställningar under Säkerhet & Integritet

macOS

Systeminställningar -> Säkerhet och integritet

6.png      7.png

macOS ->Säkerhet och integritet -> Tillåt appar att använda webbkamera, mikrofon och skärminspelning

Windows

Windows -> System settings-> Privacy settings ->

Windows_Start.png     Screenshot_2020-05-07_at_14.23.44.png

Windows -> Privacy settings -> Allow desktop apps to use Camera, Microphone and Screen recording

Hur vet jag om min dator stödjer de tekniska kraven?

Vanligtvis genomför skolan ett testprov för att säkerställa att alla elever/studenter kan genomföra prov/tentor med Fjärrövervakning. Inga ytterligare systemkrav finns i DigiExam-klienten förutom tillgång till webbkamera, mikrofon och skärminspelning. Om du har DigiExam-klienten installerad på din dator och kan genomföra Demo exam, då kan du även genomföra ett prov/tenta med Fjärrövervakning.

Fjärrövervakning stöds på Windows, Mac och Chromebooks.

Verifiering av Identitet

Om inställningen är aktiv, genomförs en verifiering av din identitet i två steg: Ett foto av ditt ansikte och ett foto av din ID-handling

1. Ansiktsfotot är ett högupplöst foto av den person som genomför provet/tentan.

2. Fotot av ID-handlingen bekräftar identiteten på den som genomför provet/tentan.

Extra mobilkamera

Om inställningen är aktiv, används en kamera från en mobil/-smarttelefon i sessionen utöver webbkameran. Studenten ansluter en kamera från sin mobil/-smarttelefon med hjälp av en QR-kod och placerar mobiltelefonen enligt instruktionen från skolan.

1. Anslut mobilkameran via en QR-kod

2. Aktivera mobilkameran och placera den enligt instruktionen från skolan

3. När provet/tentan lämnats in kan du avsluta webbläsaren.