Ta bort anonymisering

I denna guide går vi igenom de olika stegen för att kunna se kopplingen mellan anonyma koder och elever/studenters faktiska koder, ta bort anonymisering och lägga till anonymisering för ett redan startat prov.

Kopplingen mellan anonym kod och eleven/studentens namn

När ett prov avanonymiseras så visas eleverna i namnordning och inte i den anonyma ordningen. Det går som DigiExam-administratör att ta fram en lista över elevernas anonyma nummer och det avanonymiserade elevnamnet genom att klicka på Ladda ner kalkylblad med betygnär provet fortfarande är anonymt. Då kan man se kopplingen mellan anonyma koder och elever/studenters namn. Information om både elevens namns samt anonyma koder i rättningen framgår då i namnkolumnen i kalkylbladet.

För att ladda ned kalkylbladet där den här informationen finns:

1. Gå till ett provtillfälle som är antingen orättat, rättat eller publicerat.
  2. Sök fram det anonyma provet genom namn, prov-ID eller grupp.
  3. Klicka på provet för att komma till rättningsöversikten.
  4. Klicka sedan på knappen "Ladda ner kalkylblad med betyg" för att hämta kalkylarket som visar både det anonyma id:t och elevens namn. (se figur 1).

Figur 1

I den Excel-fil som laddas ned när provet är anonymt finns informationen om elevernas anonyma nummer i rättningen i kolumn A. Observera att kolumn A kan behöva breddas för att det anonyma numret ska framgå (Se figur 2).

Figur 2

Ta bort anonymisering

Endast administratörer kan avanonymisera prov/tentor åt lärare. När provet är avanonymiserat kommer Namn och Studentkod synas istället för de anonyma koderna. Borttagning av avanonymisering görs genom att gå till ett provtillfälle som är antingen orättat, rättat eller publicerat. Sök fram det anonyma provet genom namn, prov-ID eller grupp.

Klicka på provet där anonymiseringen ska tas bort för att komma till rättningsöversikten. Klicka sedan på knappen Ta bort anonymiseringen... (se figur 3). Det dyker sedan upp en kontrollruta, klicka på Ta bort anonymiseringen för att elevernas namn ska visas eller klicka på Avbryt för att låta provet fortsätta vara anonymt.

Figur 3

Lägg till anonymisering

Det går även att anonymisera provet igen genom att klicka på knappen Anonymisera provet... (se figur 4).