Följ

Medialänkar

Medialänkar används för att berika ditt prov eller tentamen med annan ytterligare information vilket ger dig större möjligheter till att testa dina elever/studenters kunskaper. För tillfället finns det stöd för video, ljud, hemsida och PDF. Se videon nedan för exempel och mer information.

Du kan även lägga till bilder i ditt prov och detta gör du via textredigeraren. Här kan du läsa mer om hur det fungerar.

OBS! Alla medialänkar kräver en internetuppkoppling för att fungera. För att lägga till ljudklipp, webbsidor och pdf-filer behöver dessa läggas till som en webbsida i dagsläget. Se mer information för respektive mediatyp nedan.

NOTERA! “Filerna som laddas upp får inte ligga i en komprimerad mapp. De behöver flyttas ut till en annan mapp och sedan kopieras till Google drive

 

 

 


 

Youtube

 1. Gå till YouTube, ta fram klippet som du vill använda dig av.
 2. Klicka sedan på Share under YouTube-klippet och kopiera länken. (OBS! Webbläsarens URL ska ej kopieras då det inte kommer att fungera.)
 3. Gå till Digiexam, klicka sedan på + Lägg till media och välj YouTube.
 4. Sedan klistrar du in url:en som du kopierade från YouTube.
 5. Klicka på Lägg till länk.

YouTube-länken kommer nu att visas som en grå ruta innehållande den valda titeln. För att testa länken, förhandsgranska provet genom att klicka på den gråa rutan. YouTube-klippet ska öppnas i webbläsaren.

OBS! Vänligen notera att vissa kanaler (som tex TV4 och Vevo) tyvärr valt att blockera uppspelning på tredjepartssidor och appar, och vi kommer därför inte att kunna visa innehåll från dessa kanaler. Det är därför viktigt att man testar så att den tänkta videon fungerar för eleverna, innan provtillfället.

 

 


 

Ljud

För att lägga till en ljudfil i ditt prov behöver den finnas på en webbsida. De vanligaste typerna av ljud-filer är MP3 och WAV.

OBS! Att kopiera en länk från en strömningstjänst som t.ex. Spotify och iTunes kommer ej att fungera.

 • Om ljudfilen redan finns på en webbsida (exempelvis Skolverket) och 
  länken slutar på .mp3, lägg till den i Digiexam som Ljud.

 • Om ljudfilen finns på din enhet. Steg ett är att ladda upp filen på en hemsida, t.ex. Google Drive och då väljs Webbsida i Digiexam (inte ljud). Följ nedan guide för att ladda upp och länka till en fil som redan inte finns på webben.
  1. Ladda upp filen på till exempel Google Drive.
  2. Högerklicka på filen och klicka på Dela.
  3. Ändra inställningarna för dokumentet så att Alla med länken är vald.
  4. Klicka på Kopiera länk.
  5. Gå tillbaka till Digiexam.
  6. Klicka på + Lägg till media
  7. Välj Webbsida (Enskild webbsida).
  8. Klistra in Google Drive länken och klicka på Lägg till länk.

Ljud-länken kommer nu att visas som en grå ruta innehållande den valda titeln. För att testa länken, förhandsgranska provet genom att klicka på den gråa rutan. Ljud-filen ska öppnas i webbläsaren.

 

Workaround för ljudfiler till iPad
* 19 mars 2024 - OBS! Vi har fått in rapporter om att denna metod inte fungerar för alla just nu. Vänligen följ stegen ovan (utan workaround), om ni upplever att detta alternativ ej fungerar.

En justering i länken behöver göras för att ljudfilen ska ha en ljudspelare på iPad-enheter. 

Det som behöver göras är att man behåller koden (från t.ex. Google drive som man har kopierat) och istället klistrar in denna länk:
https://drive.google.com/uc?export=download&id=

 

Till exempel:

Från:
https://drive.google.com/file/d/1rFd3W7ti3imFcHX6_RE0z8dPTDbljqFG/view?usp=sharing

Till:
https://drive.google.com/uc?export=download&id=1rFd3W7ti3imFcHX6_RE0z8dPTDbljqFG

 Webbsida

Du kan länka till webbsidor trots att du har valt att låsa ned elevernas datorer. Det enda kravet är att eleverna har internetuppkoppling. Du kan välja att lägga till en länk till en:

Enskild webbsida: Eleven/studenten får enbart tillgång till sidan du har valt. Eventuella länkar på webbsidan kommer då vara blockerade.

Hela domänen: Eleven/studenten får tillgång till alla sidor på den valda domänen, men länkar till andra webbplatser är blockerade.

 1. Klicka på + Lägg till media, välj Webbsida.
 2. Klistra in länken.
 3. Välj Enskild webbsida eller Hela domänen.
 4. Klicka på Lägg till länk.

Webbsida-länken kommer nu att visas som en grå ruta innehållande den valda titeln. För att testa länken, förhandsgranska provet genom att klicka på den gråa rutan. Webbsidan ska öppnas i webbläsaren. 

OBS! Det finns webbsidor som gör det möjligt att bläddra bland filer på din dator eller på andra sätt få tillgång till information som kanske inte är tillåten i ett prov/tentamen med nedlåsning av elevens/studentens dator påslaget. Om den här funktionen används i ett prov/tentamen med nedlåsning av elevens/studentens dator påslaget, kontrollera då att webbsidan lever upp till de krav du har på provet/tentamen innan den används.

 PDF

För att lägga till en PDF-fil i ditt prov behöver den finnas på en webbsida.

 • Om PDF-filen redan finns på en webbsida (exempelvis Skolverket):
  Kopiera länken till PDF-filen som slutar på .pdf och lägg till den i Digiexam som PDF.

 • Om PDF-filen finns lokal på din enhet:
  Steg ett är att ladda upp filen på en webbsida, t.ex. Google Drive och då väljs Webbsida i Digiexam (inte PDF). Följ nedan guide för att ladda upp och länka till en fil som redan inte finns på webben.
   1. Ladda upp filen på Google Drive.
   2. Högerklicka på filen och klicka på Dela.
   3. Ändra inställningarna för dokumentet så att Alla med länken är vald.
   4. Klicka på Kopiera länk.
   5. Gå tillbaka till Digiexam.
   6. Klicka på + Lägg till media
   7. Välj Webbsida (Enskild webbsida) om länken är från Google Drive.
   8. Klicka på Lägg till länk.

PDF-länken kommer nu att visas som en grå ruta innehållande den valda titeln. För att testa länken, förhandsgranska provet genom att klicka på den gråa rutan. PDF-länken ska öppnas i webbläsaren. 

Se den här videon för mer information. 

  

 

Workaround för PDF från OneDrive

 1. Logga in i ditt OneDrive konto.
 2. Gå in på PDF:en som ska läggas till i provet
 3. Välj Dela nästan längst upp till vänster.
 4. På länkinställningar under rubriken Vem vill du att den här länken ska fungera för behöver Alla med länken vara vald. Kopiera länken.
 5. Gå till provet i Digiexam där länken ska läggas till.
 6. Välj + Lägg till media, sedan Webbsida och klistra in länken.
 7. Som titel kan "Klicka här först för att få access till PDF:en" eller något liknande skrivas.
 8. Du kommer nu få ett meddelande om att webbadressen inte kan nås "Vi kan inte nå webbadressen. Är du säker på att den är korrekt?", klicka på Lägg till länk trots att felmeddelandet dyker upp.

 9. Gå tillbaka till OneDrive och välj Skriv ut på PDF-sidan, en ny flik öppnas med en utskriftsvänlig version av PDF:en, kopiera länken från utskriftsversionen (länken ska sluta med ".pdf").
 10. Gå nu tillbaka till Digiexam igen och välj + Lägg till media, välj sedan PDF.
 11. Klistra in länken. Välj en titel och klicka på Lägg till länk.

Nu är PDF:en tillagd, eleverna/studenterna kommer först behöva klicka på webbsida-länken för att de ska få rättigheter till att öppna PDF-länken.

 


Var denna artikel till hjälp?
0 av 0 tyckte detta var till hjälp

Kommentarer