Medialänkar

Medialänkar används för att berika ditt prov eller tentamen med annan ytterligare information vilket ger dig större möjligheter till att testa dina elever/studenters kunskaper. För tillfället finns det stöd för video, ljud, hemsida och PDF. Se videon nedan för exempel och mer information.

Du kan även lägga till bilder i ditt prov och detta gör du via textredigeraren. Här kan du läsa mer om hur det fungerar.

OBS! Alla medialänkar kräver en internetuppkoppling för att fungera.

För att lägga till ljudklipp, webbsidor och pdf-filer behöver dessa läggas till som en webbsida i dagsläget. Se mer information för respektive mediatyp nedan.

Youtube

Gå till https://www.youtube.com/, ta fram klippet som du vill använda dig av. Klicka sedan på 'Share' under YouTube-klippet och kopiera url:en.

Klicka sedan på + Lägg till media i DigiExam och välj YouTube. Sedan klistrar du in url:en som du kopierade från YouTube.

Ljud

För att lägga till en ljudfil i ditt prov behöver den finnas på en webbsida.

• Om ljudfilen redan finns på en webbsida (exempelvis Skolverket):
    Kopiera länken till ljudfilen som oftast slutar på .mp3 och lägg till den i DigiExam som Ljud.

• Om ljudfilen inte finns på en webbsida:
    Steg ett är att ladda upp filen på en hemsida, t.ex. Google Drive och då väljs Webbsida i DigiExam (inte ljud). Följ nedan guide för att ladda upp och länka till en fil som redan inte finns på webben.

1. Ladda upp filen på till exempel Google Drive.
2. Ändra inställningarna för dokumentet så att "Alla med länken kan visa".
3. Kopiera länken från Google Drive.
4. Gå tillbaka till DigiExam.
5. Klicka på + Lägg till media, välj Webbsida (Enskild webbsida) och klistra sedan in länken.

Se den här videon för mer information.

Workaround för ljudfiler till iPad

Det behövs en justering för att kunna spela upp ljudfiler på iPad. En justering i länken behöver göras för att ljudfilen ska ha en ljudspelare på iPad-enheter.

Det som behöver göras är att man behåller den sista koden efter likhetstecknet i länken (från t.ex. Google drive som man har kopierat) och istället klistrar in:
https://drive.google.com/uc?export=download&id=

Till exempel:

Från:
https://drive.google.com/open?id=1SzRSmx7VzyRk02sKSdfj3GNNsT0

Till:
https://drive.google.com/uc?export=download&id=1SzRSmx7VzyRk02sKSdfj3GNNsT0

Webbsida

Du kan länka till webbsidor trots att du har valt att låsa ned elevernas datorer. Det enda kravet är att eleverna har internetuppkoppling. Du kan välja att lägga till en länk till en enskild webbsida, där eleven enbart får tillgång till sidan du har valt. Eventuella länkar på webbsidan kommer då vara blockerade. Du kan också välja att länka till hela domänen för en webbplats. Då har eleven tillgång till alla sidor på den valda domänen, men länkar till andra webbplatser är blockerade.

OBS! Det finns webbsidor som gör det möjligt att bläddra bland filer på din dator eller på andra sätt få tillgång till information som kanske inte är tillåten i ett prov/tentamen med nedlåsning av elevens/studentens dator påslaget.

Om den här funktionen används i ett prov/tentamen med nedlåsning av elevens/studentens dator påslaget, kontrollera då att webbsidan lever upp till de krav du har på provet/tentamen innan den används.

PDF

För att lägga till en PDF-fil i ditt prov behöver den finnas på en webbsida.

• Om PDF-filen redan finns på en webbsida (exempelvis Skolverket):
    Kopiera länken till PDF-filen som slutar på .pdf och lägg till den i DigiExam som PDF.

• Om PDF-filen inte finns på en webbsida:
    Steg ett är att ladda upp filen på en webbsida, t.ex. Google Drive och då väljs Webbsida i DigiExam (inte PDF). Följ nedan guide för att ladda upp och länka till en fil som redan inte finns på webben.

1. Ladda upp filen på till exempel Google Drive.
2. Ändra inställningarna för dokumentet så att "Alla med länken kan visa".
3. Kopiera länken från Google Drive.
4. Gå tillbaka till DigiExam.
5. Klicka på + Lägg till media, välj Webbsida (Enskild webbsida) och klistra sedan in länken.

Se den här videon för mer information.

Workaround för PDF från OneDrive

1. Logga in i OneDrive
2. Gå in på PDF:en som ska läggas till i provet och välj Dela nästan längst upp till vänster
3. På länkinställningar under rubriken "Vem vill du att den här länken ska fungera för" behöver "Alla med länken" vara vald
4. Kopiera länken och gå till provet i DigiExam där länken ska läggas till
5. Välj + Lägg till media, sedan Webbsida på den frågan som PDF:en ska läggas till
6. Klistra in länken som kopierades i steg 4 och som titel kan "Klicka här först för att få access till PDF:en" eller något liknande skrivas, du kommer nu få ett meddelande om att webbadressen inte kan nås "Vi kan inte nå webbadressen. Är du säker på att den är korrekt?", spara länken trots att felmeddelandet dyker upp
7. Gå tillbaka till OneDrive och välj "Skriv ut" på PDF-sidan, en ny flik öppnas med en utskriftsvänlig version av PDF:en, kopiera länken från utskriftsversionen (länken ska sluta med ".pdf")
8. Gå nu tillbaka till DigiExam igen och välj +Lägg till media, välj sedan PDF.
9. Klistra in länken som kopierades i steg 7. och välj en titel, spara sedan

Nu är PDF:en tillagd, eleverna/studenterna kommer först behöva klicka på webbside-länken för att de ska få rättigheter till att öppna PDF-länken.