Följ

Medialänkar

Medialänkar används för att berika ditt prov eller tentamen med annan ytterligare information vilket ger dig större möjligheter till att testa dina elever/studenters kunskaper. För tillfället finns det stöd för video, ljud, hemsida och PDF. Se videon nedan för exempel och mer information.

Du kan även lägga till bilder i ditt prov och detta gör du via textredigeraren. Här kan du läsa mer om hur det fungerar.

OBS! Alla medialänkar kräver en internetuppkoppling för att fungera.

För att lägga till ljudklipp, webbsidor och pdf-filer behöver du i dagsläget länka till dem som en webbsida. Se mer information för respektive mediatyp nedan.

1. Youtube
2. Ljud
3. Webbsida
4. PDF

 

 

Youtube

Gå till https://www.youtube.com/ , ta fram klippet som du vill använda dig av. Klicka sedan på 'Share' under YouTube-klippet och kopiera url:en.

Screen_Shot_2018-09-06_at_15.16.22.png

 

 

Klicka sedan på + Lägg till media i DigiExam och välj YouTube. Sedan klistrar du in url:en som du kopierade från YouTube.

la_gg_till_youtube.png

 

la_gga_till_webbsida.png

 

 

Ljudfil

För att lägga till en ljudfil i ditt prov behöver du lägga till den som en länk till en webbsida. Ladda först upp filen på till exempel Google drive/ OneDrive, ändra inställningarna för dokumentet så att länken är publik. Lägg sedan till länken till dokumentet genom att klicka på Lägg till media och välj valet Webbsida när du skapar ett prov. Se den här videon för mer information. 

(Alltså ska du inte använda dig av funktionen Ljud i lägg till media, detta görs bara om ljudfilen ligger på en domän som inte har egen ljudspelare.)

 

 

Webbsida

Du kan välja att lägga till en länk till en enskild webbsida, där eleven enbart får tillgång till sidan du har valt. Eventuella länkar på webbsidan kommer då vara blockerade. Du kan också välja att länka till hela domänen för en webbplats. Då har eleven tillgång till alla sidor på den valda domänen, men länkar till andra webbplatser är blockerade. Du kan länka till webbsidor trots att du har valt att låsa ned elevernas datorer. Det enda kravet är att eleverna har internetuppkoppling.

OBS! Det finns webbsidor som gör det möjligt att bläddra bland filer på din dator eller på andra sätt få tillgång till information som kanske inte är tillåten i ett prov/tentamen med nedlåsning av elevens/studentens dator påslaget.
Om den här funktionen används i ett prov/tentamen med nedlåsning av elevens/studentens dator påslaget, kontrollera då att webbsidan lever upp till de krav du har på provet/tentamen innan den används.

 

 

PDF

För att lägga till en pdf-fil i ditt prov behöver du lägga till den som en länk till en webbsida. Ladda först upp filen på till exempel Google Drive/OneDrive, ändra inställningarna för dokumentet så att länken är publik. Lägg sedan till länken till dokumentet genom att klicka på Lägg till media och välj valet Webbsida när du skapar ett prov.

 

Var denna artikel till hjälp?
0 av 0 tyckte detta var till hjälp
Har du fler frågor? Skicka en förfrågan

Kommentarer