Aktivera prov

Ett prov kan aktiveras på två olika sätt i DigiExam, med prov-ID eller Välj grupp

• prov-ID innebär att en unik kod för provet skapas och eleven anger koden i sin DigiExam-app för att kunna starta provet
  • Välj grupp innebär att läraren skapar en grupp/klass och kopplar ett prov till den gruppen. Provet dyker automatiskt upp i elevens DigiExam-app

Aktivera ett prov med Prov-ID

Gå till det prov du vill aktivera och klicka på "Start" eller "Schemalägg". Bocka i rutan för Använd prov-ID

Klicka på Starta provet nu för att generera det prov-ID som eleverna ska ange.

För att kunna starta provet behöver eleverna få information om vilket prov-ID de ska ange i DigiExam-appen. Prov-ID kan kommuniceras muntligt, skriftlig eller digitalt till eleverna.

Du kan starta ett prov hur många gånger som helst från provbiblioteket, när du startar provet kommer ett unikt provtillfälle skapas med ett unikt Prov-ID.
Som exempel kanske ett prov ska skrivas av två olika klasser på två olika dagar.
Dag 1 startar jag provet första gången från provbiblioteket och ger det Prov-ID:t till första klassen, dag 2 startar jag provet igen från provbiblioteket och får då ett nytt provtillfälle med ett nytt Prov-ID och ger det till den andra klassen. På så sätt har klasserna nu fördelats upp i två unika provtillfällen i DigiExam.

Offlineprovfilen

I samband med att du aktiverar ett prov kan du också ladda ned offlineprovfilen. Offlineprovfilen ska kopieras till ett USB-minne och innebär att du kan aktivera provet på en elevs dator  och avsluta/lämna in elever som av någon anledning inte kan lämna in provet online.

Länk till hjälpartikel om offlineprovfiler här

Aktivera ett prov med Välj grupp

Gå till det prov du vill aktivera och klicka på "Start" eller "Schemalägg". Bocka i rutan för Välj Grupp

För att kunna välja en grupp behöver du ha skapat en grupp/klass och en kurs i Grupper i vänstermenyn. Se mer i denna artikel om hur du skapar en grupp och en kurs.

Provet är aktivt i samma ögonblick som du klickar på Starta provet nu, prov aktiverade med Välj grupp innebär att provet automatiskt dyker upp i elevens DigiExam-app under förutsättning att eleven angett de uppgifter (korrekt studentkod) du använt när du skapade klassen.

Offlineprovfilen

I samband med att du aktiverar ett prov kan du också ladda ned offlineprovfilen. Offlineprovfilen ska kopieras till ett USB-minne och innebär att du kan aktivera provet på en elevs dator  och avsluta/lämna in elever som av någon anledning inte kan lämna in provet online.

Länk till hjälpartikel om offlineprovfiler här

Studentkod

Länk till mer information om studentkod här

Se artikel gällande att schemalägga ett prov

Gå vidare till Pågående prov